Kinderwens spreekuur

Wil je graag zwanger worden? Dan ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur! Dit spreekuur heeft als doel je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen.

De gezondheid en leefstijl van beide partners hebben al vanaf het prilste begin (de bevruchting) een grote invloed op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

Wat gebeurt er tijdens het kinderwensspreekuur?

Het kinderwensconsult zal een half uur tot een uur duren. Tijdens dit consult zal de verloskundige uitgebreid vragen naar jouw medische voorgeschiedenis, voeding- en leefgewoonten. Ook voor je partner zal een aantal van deze vragen gelden.
Omgekeerd heb je zelf natuurlijk ook de gelegenheid om vragen te stellen. Wij adviseren je om als het enigszins mogelijk is, samen naar het kinderwensspreekuur te komen.

Verder onderzoek

Er zal geen uitvoerig lichamelijk onderzoek plaatsvinden maar wel zal o.a. de bloeddruk worden gemeten.
Uit het consult kan blijken dat aanvullend bloedonderzoek nodig is of dat het noodzakelijk is dat er een gesprek plaatsvindt met de huisarts, gynaecoloog of klinisch geneticus (voor erfelijkheids-onderzoek). Indien noodzakelijk zullen de resultaten in een afsluitend consult met je worden besproken.
Met behulp van de vragen en het (aanvullend) onderzoek wordt duidelijk hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een toekomstige zwangerschap.

Informatie

Tijdens het kinderwensconsult krijg je veel algemene informatie en praktische tips over gezond leven en de organisatie rondom zwangerschap en ouderschap. Daarnaast krijg je gerichte informatie die op jouw persoonlijke situatie van toepassing is. 

We willen je vragen om ter voorbereiding het volgende te doen:

  • De vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl in te vullen en mee te nemen.
  • In geval van (doorgemaakte) ernstige ziekten of operaties de gegevens van de behandelend arts opvragen en deze meenemen naar de afspraak.
  • Indien van toepassing: de gegevens van vorige zwangerschappen en bevallingen meenemen.
  • Nagaan of in de familie (van zowel jezelf als je partner) ernstige ziekten of aangeboren afwijkingen voorkomen, welke dit zijn en bij wie ze zijn opgetreden.
  • Vragen die je wilt stellen opschrijven en meenemen.