Anticonceptie

Anticonceptie

Een aantal weken tot maanden na de bevalling komt je menstruatie weer op gang. Dit verschilt per vrouw en hangt samen met het feit of je borst- of kunstvoeding geeft en hoe je natuurlijke cyclus is. Wanneer je eerste eisprong plaatsvindt, is niet vooraf bekend. Je weet dus niet vanaf wanneer je weer vruchtbaar bent.
We geven jullie voorlichting over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik daarvan. Dit doen we aan het einde van jullie kraamtijd of tijdens de nacontrole afspraak, ongeveer zes weken na de bevalling.
Wil je meer informatie over anticonceptie, wil je een recept ontvangen of een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal? Neem dan gerust contact met ons op. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest. We vertellen je er graag meer over.

Spiralenspreekuur

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Eens in de maand is er een spiralenspreekuur. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena/Kyleena).

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. De T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De T-Safe spiraal kan je online bestellen via www.t-safe.nl Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een door ons geschreven recept de T-Safe spiraal af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraal kost 69 euro.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. De Mirena en Kyleena spiralen zijn zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar. Uiteraard kan je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De  spiraal dien je met een door ons geschreven recept af te halen bij de apotheek. De hormoonspiralen kosten ongeveer 150 euro.

Plaatsing

Je maakt via onze assistente een afspraak voor de plaatsing.
De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Het plaatsen van de spiraal duurt slecht enkele minuten. Daarna maken we een echo ter controle van de plaatsing. 
Een spiraal kan vanaf 8-10 weken na de bevalling worden geplaatst.
Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de website: www.spiraalplaatsen.nl of www.anticonceptie.nl

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.